niedziela, 22 stycznia 2012

Chrupiaca golonka legionowa

Chrupiąca golonka lgionowa.

Składniki : golonka tylna, czosnek , 1 cebula, 1 marchew, 1 pietruszka, 3 ząbki czosnku, 1 piwo (lub szklanka wina wytrawnego) , przyprawy (ziele ang., liście bobkowe, majeranek sól, pieprz itp. do smaku), 10 dkg Słaniny.
Golonkę umyć i dokładnie oczyścić z sierści, następnie wytrybować( wyjąć kość) i ponacinać. Natrzeć solą i przyprawami i czosnkiem szczególnie od zewnątrz solą, zawinąć związać sznurkiem owinąć hermetycznie np. skórą po uboju ( lub folią )zostawić na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień obgotować w kociołku na ognisku , wrzucając na wrzątek i gotować ok. 30 min. Następnie wkładamy podgotowaną golonkę do żeliwnego rondla, na roztopioną słoninę i podlewamy częścią rosołu z gotowania , zakrywamy pokrywkę i wsadzamy do ogniska. Następnie po 30 min obracamy mięso i podlewamy sosem z dna brytfanny i wsadzamy na następne 30 min. Po godzinie wrzucamy pokrojone w drobną kostkę warzywa i pokrojona w ćwiartki cebulę, gdyby woda odparowała dolewamy wody. Po następnej godzinie, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy skórkę podlewając piwem, aż do uzyskania chrupiącej skórki.
Z reszty rosołu robimy zalewajkę.
Podajemy na talerzu podlaną sosem z plackiem upieczonym na ognisku lub świeżym chlebem wiejskim i obowiązkowo kieliszeczek czegoś białego na spalenie tłuszczyku.

Brak komentarzy: